Stel alleen een vraag als je oprecht geïnteresseerd bent in het antwoord!

‘Stel alleen een vraag als je oprecht geïnteresseerd bent in het antwoord!’

10 november Dag van de Dialoog in Best

(Geschreven door Arjan Buchholz)

Landelijk wordt van 3 tot 11 november de ‘Week van de Dialoog’ georganiseerd. Ruim 100 gemeenten doen mee: in Best wordt op 10 november de Dag van de Dialoog  georganiseerd.

 

‘Dialoog’, waar hebben we het dan over?

Een dialoog is een gesprek tussen twee of meer mensen, waarin een vrije gedachtewisseling plaatsvindt, wat tot nieuwe inzichten leidt bij de betrokkenen. Kenmerkend is dat er betekenissen ontstaan die zonder dialoog niet tot stand hadden kunnen komen. Écht luisteren ligt aan de basis hiervan.

 

Jos van Spelde is een van de medeorganisatoren van de Dag van de Dialoog. Hij legt uit waarom hij enthousiast is: ‘Ik houd van communiceren, in de zin van ‘ontmoeten’. Door een gesprek de ander echt leren kennen, vernemen wat hem of haar drijft en daardoor elkaar echt ‘raken’. Mij heeft dat al vaak verrijkt met nieuwe ideeën en inzichten. Ik gun dat ook anderen en daarom wil ik door de Dag van de dialoog meer Bestenaren kennis laten maken met  ‘een goed gesprek met een onbekende’.’

 

Directe aanleiding voor de Week van de Dialoog zijn de aanslagen op 11 september 2001 op de Twin Towers. In Rotterdam verhardde de gesprekken tussen bevolkingsgroepen en het idee ontstond om met elkaar de dialoog te voeren: dus, niet praten óver elkaar, meer mét elkaar. Dit idee sloeg enorm aan en kreeg breed navolging: inmiddels dus op ruim 100 plekken. Nederland in Dialoog is inmiddels een breed gedragen initiatief.

 

Jos legt uit hoe het verloopt. ‘Er is een duidelijke structuur in het gesprek, dat plaats vindt tussen mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten en georganiseerd wordt in groepjes van 6 tot 8 mensen. Bij ieder gespreksgroepje is een gespreksbegeleider die zorgt voor evenwicht en balans: de deelnemers maken het gesprek. Dit jaar is het thema: Erbij horen en jezelf zijn.’

 

Iedere gespreksronde van ca. 2 uur kent 4 stappen:

Als eerste de kennismaking: wie ben jij en wat houdt jou bezig. Het gaat hier niet om je baan of carrière, maar om ‘wie ben jij als mens’.

Stap 2 is ervaringen delen rondom het thema, in 2017 dus ‘erbij horen en jezelf zijn’. Cruciaal hierbij is luisteren, zónder oordelen.

De volgende stap is dromen: bespreek je droom of wens met betrekking tot het thema. Iedere gesprekdeelnemer vertelt hierover, anderen luisteren hier naar.

Tot slot is er de actie fase: wat kun jíj doen om je droom of wens te realiseren?

Tijdens de dialoog staat deze structuur vast en er is één belangrijke spelregel: ‘Wat besproken wordt, blijft hier aan tafel’. Uiteraard kun je pas vrijuit spreken als je je veilig voelt!

 

Op 10 november is er om te beginnen een Dialoogontbijt waarna 3 gesprekrondes volgen, ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds.

De gesprekken vinden plaats aan zogenaamde ‘dialoogtafels’, bij mensen thuis of in het gemeentehuis, de bibliotheek, buurthuis of elders.

Je kunt je aanmelden als deelnemer, of je kunt je woning/tafel beschikbaar stellen als ‘dialoogtafel’.

 

Jos: ‘We hebben ieder jaar meer deelnemers en steeds opnieuw merken we dat het gesprek tot verbroedering leidt. Juist mensen die in hun standpunten aanvankelijk mijlenver van elkaar verwijderd lijken, komen in een gesprek tot elkaar. Overigens is ook wetenschappelijk aangetoond dat praten met onbekenden gelukkiger maakt. Vaak merken deelnemers dan na deelname hun manier van communiceren verandert doordat het luisteren naar elkaar meer aandacht krijgt. Immers, stel alleen een vraag als je oprecht geïnteresseerd bent in het antwoord!’.

 

Wat houdt u nog tegen? Meld u aan als deelnemer of gesprekstafel via www.bestindialoog.nl

Er staan ruim 40 gespreksbegeleider klaar voor de organisatie en voor ‘ontmoeten, verrijken en raken’. Anno 2017 zijn dat belangrijke waardes!

Reacties zijn gesloten.